Wereldwijd worden grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen vervoerd. Zowel over water, spoor, lucht als de weg. Om te voorkomen dat gevaarlijke vaste stoffen tijdens het transport schade kan toebrengen aan mens of milieu, heeft Vonk het programma uitgebreid met de Intermediate Bulk Carriers. Kortweg: IBC. Deze containers zijn ADR 11H2 gecertificeerd, voorzien van een deksel en speciaal ontwikkeld voor het transport van vaste bodembedreigende stoffen, gevaarlijke stoffen en CMR stoffen.

Het transport van gevaarlijke stoffen brengt extra risico’s met zich mee. Bij een ongeval kunnen de stoffen immers vrijkomen en hiermee schade aanrichten aan zowel mens als de omgeving. Om die reden is er strenge internationale wetgeving die eisen stelt aan onder meer het voertuig, de manier van beladen, de documentatie, de kennis en ervaring van betrokken personen én de verpakking.

Intermediate Bulk Carrier – IBC

De eisen die aan een verpakking voor het transport van vaste, gevaarlijke stoffen worden gesteld, hebben betrekking op diverse aspecten. Weerstand tegen mechanische belastingen, (extreme) temperaturen, brand, chemische stoffen, corrosie enzovoorts. Daarbij is het voor de transporteur zelf prettig dat al deze robuuste eigenschappen te combineren zijn met een laag gewicht.

Dit is geen probleem voor de praktisch vierkante Vonk IBC. Een zogenaamde Intermediate Bulk Carrier van Vonk die ADR 11H2 is gecertificeerd. Dat betekent dat het hier gaat om een vrijstaande, stijve kunststof bak die geschikt is voor het transport van vaste bodembedreigende stoffen, gevaarlijke stoffen en CMR stoffen. Door gebruik te maken van vezelversterkte kunststof (FRP – fibre reinforced plastic) is de IBC vijf maal lichter dan staal. Een lege container weegt 37 kg en is met twee personen te verplaatsen zonder de noodzaak een vorkheftruck of pompwagen.

Big Bag

Naar wens is de IBC te combineren met een ‘bigbag’ waarmee de inhoud Arbotechnisch verantwoord is in – en uit te nemen met een kraan of vorkheftruck. Hiervoor beschikt de container aan de onderkant over vorkheftruck uitsparingen.

De Vonk IBC heeft een volume van 920 Liter en een maximaal laadgewicht van 1100 kg. Verder zijn de afmetingen afgestemd op een 20 voet maritieme container waar er eenvoudig twintig inpassen door twee lagen van tien te stapelen. Tevens zijn de containers ook uitstekend geschikt voor vervoer over de weg en spoor. Wanneer hij is geleegd, kan de gebruiker hem genest retourneren.

Klantspecifieke uitvoeringen

Standaard wordt de VONK IBC in een neutrale lichtgrijze kleur geleverd. Bij grotere aantallen zijn af fabriek andere kleuren, andere afmetingen en het aanbrengen van een eigen logo mogelijk. Ook trackers, een scharnierende deksel en een klantspecifiek interieur behoren in overleg tot de mogelijkheden.

Over Vonk

Vonk B.V. is opgericht in 1973 en uitgegroeid tot een familiebedrijf. De importerende groothandel is gespecialiseerd in industriële transportverpakkingsoplossingen van kunststof, aluminium en hout. Ook een assortiment in ATEX-  en andere mobiele professionele verlichtingsproducten is al jarenlang een groeiend onderdeel van de onderneming. Vonk B.V. heeft brede relaties binnen industrie en overheid en rekent duurzaamheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en service tot vaste kernwaarden.