Het (juiste) licht zien

Je hebt mobiele verlichting nodig voor werkzaamheden in een ATEX-zone. Wat voor verlichting bestel je dan? De juiste reactie op deze vraag is geen direct antwoord, maar een aantal tegenvragen. Een goede leverancier/groothandel stelt je die vragen zodat jij met het beste en meest veilige equipment kunt werken.

Tekst: Kim de Booij

Een van de vragen die naar de juiste verlichtingsoplossing leidt, is waarvoor je de verlichting gaat gebruiken. “Doe maar zoveel mogelijk lumen, horen we namelijk vaak”, zegt Mark Neeleman van Vonk BV, een groothandel gespecialiseerd in onder andere mobiele verlichting. “Maar als we vragen waarvoor men de verlichting wil gebruiken, komen we na het antwoord regelmatig tot een ander advies. Te veel lumen kan namelijk verblindend werken als je de verlichting op korte afstand gebruikt.”

Gas of stof?

Een tweede vraag kan zijn in specifiek welke ATEX-zone je de verlichting wilt gebruiken. “Het begint al bij het verschil tussen gas- en stof-ATEX-zones. We ontvangen nog wel eens aanvragen voor een gas-ATEX-zone-gecertificeerde lamp terwijl deze bedoeld is voor gebruik in een stof-ATEX-zone en andersom. Het verschil zie je aan de buitenkant niet of nauwelijks, dus die fout is snel gemaakt. Maar als er zich ooit een calamiteit voordoet, ben je als bedrijf niet verzekerd voor de schade.”

Toegestane temperatuur

Daarnaast is er nog een verschil in gradatie van de ATEX-zone. “Voor een ATEX-zone 0, 1 en 2 (gas) en 20, 21, 22 (stof) gelden verschillende restricties en dat gaat ook op voor verlichting. Vanzelfsprekend zijn ATEX-lampen antistatisch, maar een belangrijk verschil zit hem in de warmte die een lamp mag genereren. In een strenge ATEX-zone 0 en 20 gelden lagere toegestane temperaturen dan bij de ATEX-zones 2 en 22.”

Niet te kort door de bocht

Een eenvoudige conclusie zou kunnen zijn: ik kies de lamp voor de gas/stof-zonering waar ik hem nu voor nodig heb. Maar dat is net iets te kort door de bocht. Neeleman legt uit: “Mobiele verlichting kan door de gebruikers relatief eenvoudig van de ene zone naar de andere zone worden meegenomen, ook al is dat niet de bedoeling. Wanneer je dus verlichting voor je ATEX-zone 2 of 22 koopt en die zone zit in de buurt van een ATEX-zone 0 of 20, dan doe je er goed aan om mobiele verlichting voor de strengere ATEX-zone 0 of 20 aan te schaffen. Dan zit je altijd goed.”

LED

Gevolg is wel dat de lichtopbrengst dan wellicht iets lager is. “Dat klopt. Doordat de lamp minder warm mag worden in de strengere ATEX zones, heeft hij soms een lager bereik qua lumen, maar evengoed nog meer dan genoeg. Zeker in vergelijking met de halogeen- en xenonlampen van vroeger, genereren ledlampen veel minder warmte bij veel meer lichtopbrengst.”

Kies kwaliteit

Een volgende vraag is welke kwaliteit lamp je wilt hebben. “Voor ons is dat eigenlijk geen vraag, maar een belangrijk advies: kies voor hoogwaardige kwaliteit”, aldus Neeleman. “Kwaliteit verdient zich altijd terug. Bij mobiele ATEX-gecertificeerde verlichting is dit allereerst natuurlijk in veiligheid, iets waar je nooit op zou moeten besparen. En daarnaast verdient kwaliteitsverlichting zich terug in betrouwbaarheid, levensduur, lichtopbrengst en gebruikersgemak.”

Levenslange garantie

Vonk B.V. is hoofddistributeur van het kwaliteitsmerk Peli™ en biedt op de verlichting van dit merk zelfs levenslange garantie. “Als organisatie staan we voor kwaliteit. Er zijn namelijk heel wat fabrikanten die de vereiste specificaties voor lichtopbrengst in de eerste tien tot dertig seconden halen, maar na een paar minuten een snel kelderend aantal lumen kennen. Dat wil je niet. Ook de kwaliteit van de accu is van belang: hoe lang gaat hij mee? En levert hij tot op het laatst voldoende energie voor de gewenste lichtopbrengst of gaat hij over op een spaarstand?”

Zo langzamerhand lijkt het bestellen van de juiste mobiele verlichting nog een hele uitdaging. “Niet nodig. Onze kwaliteit reikt verder dan onze producten. We voeren hem ook door in onze service. We weten alles wat je moet weten over de juiste verlichting voor iedere situatie en staan altijd klaar voor advies. Dat geldt voor onze verlichting (van ATEX tot UV) en ook voor onze andere specialiteiten, waaronder koffers en mobiele energie.”

Vonk B.V.

Vonk B.V. staat naast zijn mobiele verlichtingsoplossingen ook bekend om (maatwerk) koffers en mobiele energieoplossingen. Dit jaar zijn specialistische UV-lampen nieuw in het assortiment en wordt er hard gewerkt om komend  jaar een uitgebreid assortiment aan accukisten en -koffers te lanceren, waaronder een modulaire set. Ze zijn te gebruiken voor kleine en grote toepassingen; van stroom voor een koffieautomaatje tot een grote machine. Je kunt ze ook koppelen aan zonnepanelen, netvoeding of (mobiele) windmolentjes en tegelijkertijd opladen en ontladen.

Voorkom roest

Mobiele equipment zoals verlichting of gereedschap bewaar je veilig in een goed afgesloten koffer of kist. Echter, hoe beter die afgesloten is, hoe meer kans op roest er ontstaat wanneer je er vochtig materiaal in stopt. Voeg daarom een luchtontvochtiger toe. Vonk B.V. heeft daarvoor herbruikbare Silica gel Luchtontvochtigers van Hydrosorbent®

Bron: Europoort kringen